Restaurang- & livsmedelsprogrammet
KÖK och servering
Drömmer du om att bli kock, konditor, bartender eller restaurangchef? Hos oss får du grunden för att lyckas!
Hos oss får du en utbildning som öppnar dörrar till en spännande karriär. Oavsett om du vill bli kock, bagare, konditor eller servitör får du här den perfekta kombinationen av teori och praktisk erfarenhet. När du tar examen är du redo att kliva rakt in i arbetslivet – i Sverige eller var som helst i världen!
Självklart får du även högskolebehörighet, vilket ger dig ännu fler möjligheter för framtiden. Gör din passion till din framtid!
Exempel på framtida jobb:
- Kock
- Bagare
- Konditor
- Servitör
- Cateringleverantör
- Säljare inom måltidsbranschen
- Mathantverkare
- Egenföretagare

Om utbildningen
Vi kombinerar klassrumsundervisning med verkliga erfarenheter genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Här får du chansen att utveckla dina färdigheter på restauranger, bagerier och hotell – både på hemmaplan och utomlands! Tack vare våra internationella samarbeten kan du göra praktik i andra länder och få värdefull erfarenhet som ger dig en konkurrensfördel i branschen.
Hos oss får du inte bara yrkeskompetens, du får också möjligheten att utveckla din kreativitet, servicekänsla och entreprenörsanda. Vill du starta eget? Studera vidare? Arbeta på några av världens mest prestigefyllda restauranger? Här finns alla möjligheter att forma din framtid!
För dig som vill:
- Få kunskaper inom bageri, matlagning och servering
- Få kunskaper inom måltids- och dryckesupplevelser
- Jobba med livsmedel och service
- Starta och driva eget företag
- Skapa måltidsupplevelser
- Få möjlighet till mycket APL under din utbildning
Det bästa med utbildningen:
- Stor efterfrågan på arbetsmarknaden
- Mix av teori och praktiskt lärande
- Goda chanser till sommar- och extrajobb redan under studietiden
- APL med internationella möjligheter
- Starta eget företag genom Ung Företagsamhet
- Grundläggande högskolebehörighet för vidare studier
Nyfiken på APL utomlands? Vi har bland annat haft samarbeten med:
- Tyskland
- Island
- Åland
- Italien
- Cypern
- Korsika
- Zanzibar
Tydligt studieupplägg
År 1: Restaurang och livsmedel
Under ditt första år får du grundläggande kunskaper inom matlagning, livsmedels- och näringskunskap samt hygien. Du lär dig också om hur restaurangbranschen fungerar och får kunskaper inom service och bemötande. I skolan kompletteras detta med kärnämnen och yrkeskurser såsom Branschkunskap, Service och bemötande samt Livsmedels- och näringskunskap.
År 2: Bageri och konditori eller kök och servering
Under det andra året av din utbildning ges du möjligheten att välja om du vill lära dig mer inom bageri och konditori, eller om du vill rikta in dig på kök och servering. Väljer du bageri och konditori får du lära dig hantverket som lärling. Riktar du in dig på kök och servering fokuserar utbildningen på kurser i matlagning och mat och dryck i kombination. I skolan kompletteras detta med kärnämnen och yrkeskurser såsom Matlagning, Servering, Mat och dryck i kombination samt Bageri- och konditorkurser.
År 3: Fördjupning inom bageri, kök eller servering
Under år tre får du fortsatt fördjupa dina kunskaper inom olika områden. Du som valt bageri och konditori får bland annat kunskaper inom choklad och konfektyr. Har du valt kök och servering får du välja att fördjupa dig inom ett av områdena. Väljer du kök fokuserar utbildningen på att ge dig fördjupade och specialiserade kunskaper inom matlagning. Serveringsinriktningen fokuserar bland annat på servering, drycker och matsalshantverk.
Inom alla inriktningar får du läsa entreprenörskap vilket ger dig kunskaper för att starta eget. I skolan kompletteras detta med kärnämnen och yrkeskurser såsom Matlagning, Drycker, Servering samt Bageri- och konditorkurser. När du tagit studenten är du redo för att ta dig ut i arbetslivet eller studera vidare på till exempel restauranghögskola.
Under alla tre år av utbildningen har du praktik (APL) ute i arbetslivet, det finns även möjlighet att förlägga delar av din praktik till en arbetsplats inom EU.
Saknar du behöriga betyg? Sök vårt introduktionsprogram
Yrkesintroduktion (IMYRK) är för dig som vill söka till ett yrkesförberedande gymnasieprogram men inte uppfyller behörighetskraven. På IMYRK går du om du vill bli behörig till det nationella yrkesprogrammet eller vill förbereda dig för arbetsmarknaden.
IMYRK hos oss innebär att du läser de ordinarie kurserna på det nationella programmet. Du går i en klass med elever som går det nationella programmet men du får stöd i de ämnen som du har svårt med. Tillsammans med dig och dina vårdnadshavare lägger vi upp en individuell studieplan efter dina förmågor. Utifrån dina förmågor och våra stödinsatser jobbar vi för att du ska nå så långt som möjligt. Du jobbar tillsammans med lärare, mentor, specialpedagog och resurslärare. På IMYRK kan du gå 1, 2 eller 3 år.
Vårt mål är att du ska vara anställningsbar efter utbildningen hos oss. Har du som mål att även klara av behörighet för vidare studier så stöttar vi dig i det.
Tänk på att:
- Du bör inte sakna betyg i för många ämnen för att kunna hänga med i studierna.
- Du ska bedömas ha goda förutsättningar att följa programmet i övrigt.
- Du ska ha en vilja och ambition att kunna bli anställningsbar efter avslutad utbildning..
- Antagning till IMYRK görs i mån av plats och efter bedömning av elevens förutsättningar att kunna klara utbildningen. Du och din/dina vårdnadshavare kommer att kallas till intervju. Rektor fattar beslut om antagning efter individuella samtal med varje intresserad elev.